Kuiltjejus

Kuiltjejus.nl

Home
Kwinten | Rinske
Country Companions | Muziek | Borduren | Computers | Foto & Video
Hongaarse taal | Hongaarse muziek | Gezin
Kinderkleding en speelgoed | Hong. boeken | Diversen
WAT?! | WAT?!-archief | Gronings | Diversen
sgl1 | sgl2 | sgl3 | sgl4 | sgl5 | sgl6 | sgl7

.^.

Index --> Ook leuk --> Wat?!

Wat?! - deel 21.

WAT?!

Zomaar een dag ...

Het is zo'n dag waarop je eigenlijk van plan bent om niets te doen. Alleen dingen die je leuk vindt. Maar ja, dat lukt zelden. Er zijn altijd wel dingen die geregeld moeten worden en omdat ik tegenwoordig fulltime werk, heb ik maar eens in de 14 dagen een middag de tijd om die dingen te regelen, die alleen op een werkdag geregeld kunnen worden. En geloof me, dan is zo'n dag snel om.

Dit was bij mij vandaag dus het geval. Omdat ik vandaag eigenlijk maar een halve dag zou werken en het bovendien de 15e verjaardag van onze huwelijksdag was, had ik die andere halve dag ook maar vrij genomen. Leuk! Ff niks! Maar je voelt de bui al hangen, dat werd niks natuurlijk.

Een paar dagen geleden ontvingen wij net als vele andere medelanders een brief van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport over het EPD (Elektronisch patiëntendossier). Daarin stond doodleuk dat alle medische gegevens van mij, mijn man en onze twee kids opgenomen gaan worden hierin. Waarom? Heb ik daar om gevraagd? Nee, dat heb ik niet. Maar het gebeurt toch! Tenzij ik bezwaar maak. Ja, ik heb bezwaar. Gaan we alle informatie van iedereen zomaar op straat gooien? Dat lijkt me geen goed plan! In de Verenigde Staten is zo'n bestand kort geleden door hackers opengebroken en zij beschikken nu over veel persoonsgegevens (ja, ook medische en zeer gevoelige...) van ik weet niet hoeveel mensen. Oei, zo veilig is dat dus niet. Ik ga bezwaar maken.

Voor mij en mijn man is dat niet zo'n punt: kopie van het paspoort erbij en 't is geregeld. Voor onze kinderen is dat een ander verhaal. Daarvoor moet ik van beide een uittreksel van het geboorteregister meesturen. Kosten? € 10,60 per stuk! Legt u maar neer! Maar ja, 't moet van de minister, dus vooruit maar.
Eigenlijk is het te zot voor woorden: ik wil bezwaar maken tegen iets waar ik niet om gevraagd heb en ik moet er nog voor betalen ook! Het schijnt dat de minister een onkostenvergoeding heeft toegezegd, maar daarvoer in de brief en folder geen woord! Gelukkig heb ik wel een bonnetje gevraagd, want die kosten wil ik wel vergoed hebben! De declaratie gaat direct mee met de bezwaarschriften.

Waarom willen ze eigenlijk een uittreksel van het geboorteregister? Ze weten hun BSN toch? Dan weten ze toch dat die twee van ons zijn? Ik snap er niks meer van! Nou ja, we zullen wel zien hoe dit verder gaat. Het zou me niets verbazen als het uiteindelijk niet eens doorgaat....

Maar voordat ik die twee uittreksels van het geboorte register had, was ik wel even verder. Vandaag was de dag om naar het gemeentehuis te gaan, want ik was nu eens op een werkdag vrij. Vol goede moed naar het gemeentehuis dus. 'Dag mevrouw, ik wil graag van mijn beide kinderen een uittreksel van het geboorteregister.' Netjes m'n paspoort meegenomen, want die hadden ze vast nodig. Dat klopte. Of ik wel zeker wist dat het van het geboorteregister moest zijn en niet van het persoonsregister. 'Jazeker, het is om bezwaar te maken tegen opname van gegevens in het EPD'. Ze ging het toch even aan haar collega vragen. Natuurlijk, dat mag. Beter twee keer gecontroleerd dan fout gedaan. De collega zegt dat het een uittreksel van het persoonsregister moet zijn. Maar ik ben ook niet voor 1 gat te vangen. 'Waarom staat er dan in de folder en de brief dat het van het geboorteregister moet zijn? En als ik er nu twee van het persoonsregister meekrijg en dat blijkt niet goed te zijn, wie gaat dat dan betalen?' Daar had ik wel een punt.... Er werd gezocht op internet, even Googelen op EPD, maar ze kon niks vinden. 'Op "EPD" en "bezwaar" zoeken misschien?', stelde ik voor. Sjonge wat een plan! Ja hoor, daar kwam het bezwaarformulier bovendrijven en waarachtig, daar stond precies wat ik zojuist verteld had. Het werd dus toch 2x geboorteregister. Goed dat ik me niet omver liet praten, want dan had ik nu met twee andere uittreksels gezeten, waar ik niks aan had!

Hoe gaat dit verder aflopen? Ik zou het niet weten, maar voor wie op hyves zit: meld je aan http://epd-nee-of-okee.hyves.nl. We blijven het volgen!

En dan de moraal van dit verhaal:

Je gegevens, zeer persoonlijke zelfs, worden zomaar opgenomen in een electronisch bestand, waarvan niemand nog zeker weet wie het wel en niet mag inzien en waarvan we nieteens weten of dat wel zo goed beveiligd is. Wil je dat niet, dan moet je bezwaar maken. Dus actie ondernemen tegen iets waar je niet om gevraagd hebt. In het geval van kinderen, personen onder de 16 jaar, kost dat nog geld ook! Je wordt dus min of meer verplicht om kosten te maken. Dat is op zich al heel bijzonder.

Dan is bij de gemeenten blijkbaar nog niet echt bekend wat mensen nodig hebben om bezwaar te maken. Heel lief dat ze even navragen, maar jammer dat ze eigenlijk toch met een fout antwoord terug komen. Iemand voor mij is dus al weggegaan met het verkeerde uittreksel. Ik gelukkig niet.

Morgen gaat de hele boel op de bus en ik hoop snel een bevestiging in huis te hebben. Mijn gegevens wil ik niet op straat gegooid zien. Wat ik zelf op internet zet, heb ik ook zelf in de hand, maar ik weet toch niet wat zij er allemaal op gaan zetten? En de mensen die het in mogen zien, kunnen die dat allemaal wel goed beoordelen? Ik weet uit ervaring hoe onnozel sommige verzekeringsartsen met informatie en onderzoeken om gaan, omdat ze domweg geen gespecialiseerd zijn op alle medische gebieden. Dat hoeft ook niet en dat kan ook niet, maar trek dan ook niet zelf conclusies daaruit!

Pas dus op met wat ze allemaal van je in elektronische bestanden opnemen. EPD, goed idee voor binnen het ziekenhuis. Niet tussen ziekenhuizen onderling (zonder beperking). Hoe groot is nederland nou helemaal? 1 telefoontje en de informatie is er. Het voorbeeld in de folder is overigens ook magertjes: iemand met een penicilline-allergie die een ander antibioticum voorgeschreven krijgt. Sjonge, als iemand allergisch is voor penicilline, dan weet hij dat vast en zeker zelf ook wel, want dan heeft hij de vorige keer vast flinke rode plekken of iets dergelijks gehad. Dat vergeet je niet! Als iemand werkelijk een aandoening heeft die er toe doet, lijkt het mij verstandiger een SOS ketting te dragen met de belangrijke info erin. Bij de hand als het nodig is, maar niet zonder meer toegankelijk voor mensen van wie je nieteens weet dat ze er bij kunnen!

november 2008

Weet je een leuk onderwerp voor een nieuwe aflevering van 'WAT?!', klik dan bovenaan de pagina op 'Mail Sam' en geef het aan mij door!