Kuiltjejus

Kuiltjejus.nl

Home
Kwinten | Rinske
Country Companions | Muziek | Borduren | Computers | Foto & Video
Hongaarse taal | Hongaarse muziek | Gezin
Kinderkleding en speelgoed | Hong. boeken | Diversen
WAT?! | WAT?!-archief | Gronings | Diversen
sgl1 | sgl2 | sgl3 | sgl4 | sgl5 | sgl6 | sgl7

.^.

Index --> Ook leuk --> Wat?!

Wat?! - deel 13.

WAT?!
Wat012

Het is niet eerlijk!

Kwinten lust wel thee, Rinske heeft liever melk. ‘Mag ik een koekje erbij?’ vraag Kwinten met z’n liefste stemmetje en kijkt er al even zo lief bij. Vooruit, dat mag wel. ‘Die lust ik niet! Mag ik een lange vinger?’, vraagt Rinske. Welja, dan hebben ze allebei in elk geval iets.  ‘Dat is ook erg lekker’, vindt Kwinten. Hij kijkt nog liever en bedelt:’Mag ik ook nog een lange vinger?’ ‘Oh neeeee!!’, krijst Rinske meteen ‘Jij hebt al een koekje gehad! Dat is niet eerlijk!’ ‘Nee, dat doen we ook niet, jullie hebben allebei wat gekregen en nou is het klaar.’ beslis ik. Maar de discussie is al geopend. ‘Ja maar dat koekje was veel groter’, begint de verdediging van Rinske ‘Dan wil ik nog een lange vinger!’ Ik leg geduldig uit dat dat zo niet werkt. ‘Het is niet eerlijk!’ uit ze met een boze blik, maar wat mij betreft is de discussie gesloten. Het is zo weer vergeten en ze spelen verder.

Het is bedtijd. Allebei de pyjama aan, tanden poetsen en naar de slaapkamers. Rinske gaat op bed, Kwinten mag nog even spelen. Hij is tenslotte wat ouder en mag wat later gaan slapen. De volgende discussie laait op. ‘Ik wil ook nog spelen!’, jengelt Rinske. Weer probeer ik uit te leggen dat Kwinten wat ouder is en dus wat later naar bed mag, maar het is bij voorbaat een verloren zaak. ‘Ik wil ook nog spelen! Het is niet eerlijk!!’ Ik heb niet het geduld om het nog een keer uit te leggen. Ouders zijn namelijk ook maar mensen… ‘Okee, dan vind je het niet eerlijk, maar we doen het wel.’ is mijn opvoedkundig onverantwoorde reactie. Na wat protest is het al gauw stil in haar kamertje: omgestort van de slaap.
De haan heeft net gekraaid (ja, dat heb je in een boeren dorp…) en Kwinten klimt uit bed. Even naar het toilet. Rinske heeft haar oren gespitst en komt uit bed om ook even naar het toilet te gaan. Dan wil ze gaan spelen. ‘Nee meid, het is nog veel te vroeg. Nog even slapen, hoor.’ ‘Ja maar Kwinten is er ook uit!’ ‘Die is even naar het toilet en gaat dan ook weer op bed.’ Kwinten is weer op bed geklommen en heeft een boekje gepakt om te lezen. Vind ik prima, als ie papa en mama maar even rustig laat pitten zo op de vroege zaterdagochtend. ‘Kwinten is ook aan het spelen!’, vindt Rinske. ‘Ik wil ook!!!!’ Natuurlijk mag ze van mij ook wel een boekje lezen, maar dat is niet goed, ze wil met de barbie’s, met het poppenhuis, met de ponypaardjes, met…. Ik leg ondanks het vroege uur half slaapdronken, maar voor mijn gevoel toch nog zeer redelijk uit, dat dit nog geen tijd is om uit bed te zijn en te gaan spelen. In mijn achterhoofd weet ik dat ze dan toch om de twee minuten naast mijn bed zal staan om te klagen over iets wat niet eerlijk is. Mijn uitleg valt niet goed. ‘Het is niet eerlijk!’ roept ze en ze het op een brullen. Een fragment van een filmpje van Calimero draait in mijn gedachten voorbij. ‘Het is niet eerlijk hoor! O nee, want zij zijn groot en ik ben klein!’
Het is donderdag en de kids zijn van goede zin. Gelukkig, dan gaat het allemaal een stuk vlotter. Naar school vinden ze leuk, dus tot zover geen vuiltje aan de lucht. Met de bus naar gymnastiek, het is 1 groot feest. Om 12 uur haal ik ze op. Snel naar huis om een boterham te eten, want Kwinten moet ’s middags weer naar school. Rinske niet, maar ze wil het wel. ‘Maar juf is er toch niet? Hoe moet dat dan?’ Ze vindt dat ze dan wel bij Kwinten in de klas kan zitten. Deze keer geen groot protest en met wat gemopper en een zwakjes ‘het is niet eerlijk’ is de zaak afgedaan.

Tot…het weer avond is. Kwinten mag nog een half uurtje lezen, Rinske moet gaan slapen. ‘Ik wil nog niet slapen, ik wil ook spelen! Het is niet eerlijk!!!’ Mijn creatieve verklaringen zijn op. ‘Nee, het is niet eerlijk!’, flap ik eruit ‘Het leven is ook niet eerlijk! Maar we zullen het ermee moeten doen!’ Verbaasd kijkt ze me aan en snapt er niets van, maar ze gaat er niet tegen in. Ze kruipt in bed en na een half uurtje gaat Kwinten ook lief slapen.

En dan de moraal van dit verhaal:

Als ik later op de avond zelf in bed kruip, denk ik nog even aan wat ik gezegd heb. Sommige dingen lopen anders dan je verwacht had of gehoopt had. Meestal weet je dat achteraf pas. Je denkt op dat moment een goede beslissing te nemen. Je had er nooit bij stil gestaan dat het zo zou lopen, het overvalt je of overkomt je gewoon. Ik denk nog heel even na en kom tot de conclusie: ‘Nee, het leven is niet eerlijk. We zullen het ermee moeten doen.’
En met een glimlach bedenk ik me dat dit wel heel zwaarmoedig klinkt. ‘We maken er wat van! Je weet maar nooit!’ denk ik er achteraan en val in slaap…

maart 2008

Weet je een leuk onderwerp voor een nieuwe aflevering van 'WAT?!', klik dan bovenaan de pagina op 'Mail Sam' en geef het aan mij door!